Ciorbă de miel. Sau ied ?

Ciorbă de miel. Sau ied ?
20 April, 2023
Am găsit întotdeauna fascinant efortul oamenilor de a găsi repere cât mai plauzibile care să marcheze schimbarea anotimpurilor, punctul indiscutabil de la care alunecarea dintr-un sezon în următorul este certă. Însă unul mai clar, mai puternic și mai unanim acceptat la nivel senzorial ca ciorba de miel, nu știu. Ea reprezintă trecătoarea prin care, iată, lași iarna în spate și te îndrepți cu totul înspre vară. Sau, poate, este pașaportul fără de care nu treci granița dintre primăvara rece și primăvara caldă, ori transhumanța aproape obligatorie de la afumăturile și murăturile de până acum, la cruditățile zemoase și înmiresmate ce va să vină.

Să povestim, așadar, despre ciorba de hotar a vremurilor, despre cum este aceasta plămădită din carne și legume tinere, borș proaspăt și leuștean crud. Ia-le de la piață că-s crescute în pământ.

Desfă, taie, rupe Pachetul de ciorbă. Bucățile alunecă în lighean sau chiuvetă și vor a fi spălate. Spală-le! Apoi pune-le în oală și potrivește apa în care vor fierbe, dar amintește-ți că la final vei pune borșul. Începe să fiarbă, deci curăță de spumă și lasă-le la fiert 45 de minute. Pachetul nostru a avut 2,6 kg și am început lucrarea cu 4 litri de apă.

În timpul ăsta, desfă ceapă (4 cepe medii) și tai-o mărunt, la fel și ceva morcovi (2-3 bucăți), păstârnac (2 bucăți) și țelină (¼ dintr-una medie) pe care taie-le cubulețe. Pune-le în oală, trântește capacul și ai liber 30 de minute. Din care scazi timpul cât îți ia să cureți un ardei capia roșu și să faci cubulețe. Pe care-l adaugi în ciorbă fix când se termină cele 30 de minute. 

Să fiarbă încă 15 minute. Verifică dacă carnea-i făcută. Când se desprinde de pe os, inițiezi procedura aplicării tușei finale: cureți 2 căței de usturoi și-i mărunțești, speli și pregătești o legătură zdravănă de leuștean și îți aduci aproape borșul și sarea. Unii au și o lingură de oțet la`ndemână. În etapa finală, accentele pregnante de primăvară pot fi întipărite gustului cu ajutorul lobodei sau măcrișului. Dacă le ai,  pregătește-le de pus în oală odată cu leușteanul.

Prima dată potrivești de borș, adaugi minim 1 l. Când începe să fiarbă, pui sarea. Guști de sare și acreală, ajustezi până ce ești mulțumit. Lași să fiarbă 5 minute, stingi focul și torni leușteanul, usturoiul tocat și, dacă ai, restul verdețurilor. Amesteci bine, pui capacul și lași 15-20 de minute să infuzeze. 

Și gata, nimic nu mai poate opri venirea verii!

Smântână - opțional, Ardei iute - obligatoriu, Palincă - obligatoriu.

Adaugă Comentariu

Trebuie să te loghezi pentru a adăuga un comentariu. Dacă nu ai cont, îți poți crea unul pentru tine. Înregistrarea este gratuită!