Unde-i capra din vacanță?

Unde-i capra din vacanță?
3 February, 2020

“Carnea de capră este bună. Carnea de capră este mai bună decât altă carne.” 

Comparația este frecvent pe buzele formatorilor de opinie în materie de nutriționism și comportament gastronomic. Se jură că este mai sănătoasă și enumeră ce conține - când e de bine, sau ce nu conține - dacă e de rău…


Într-un grup de prieteni, prima oară am mâncat carne de capră gătită în Grecia. Eram în vacanță și ne doream să experimentăm gusturi și texturi noi. Iar la greci, ca și la noi de altfel, caprele sunt animale semilibere, cresc în aer curat, în natură, alături de turmele de oi sau în preajma gospodăriilor țărănești. În taverne am comandat pentru prima dată mâncăruri gătite tradițional din carne de capră. Am fost cuceriți de bunătatea și personalitatea cărnii. Legumele și condimentele grecești, aromele, aerul de vacanță, vinul alb sec în pahare de sticlă ordinară, umbra de sub pom, toate la un loc ne-au făcut să mai vrem. A doua zi am comandat alte tocane, și iar și iar. Senzație a făcut pulpa de capră la cuptor, aruncată neglijent pe un pat de cartofi impurificat cu usturoi, rozmarin și mentă. Bun al naibii, ne aducem aminte cu drag zilele acelea. Apoi a urmat vacanța din Italia...


În România acest produs există doar teoretic. Pe rafturi sunt numai celelalte: lapte de capră, iaurt de capră, branza de capră. Mai toti s-au familiarizat cu ele. Calitățile incontestabile ale cărnii de capră necesită sacrificii din partea consumatorilor, așadar la carnea de capră au acces doar cei dispuși să investească bani și timp în expediții rurale și care au un congelator încăpător. De ce? Habar nu avem, dar am promis să corectăm această “malformație” în structura pieței românești de carne.


Noi, Obor 21, ridicăm “embargoul” asupra cărnii de capră. Te poftim să încerci si să comanzi carne proaspătă de capră, porționată și vidată, la abator. Livrarea cărnii în cel mult 72 de ore de la sacrificare este asigurată prin curier frigorific, direct la tine acasă. Iar tu decizi cum o gătești, de să-ți taie suflarea de bun. Incerci?



Adaugă Comentariu

Trebuie să te loghezi pentru a adăuga un comentariu. Dacă nu ai cont, îți poți crea unul pentru tine. Înregistrarea este gratuită!