Toate articolele

20 April, 2023
0 Comentariu
Am găsit întotdeauna fascinant efortul oamenilor de a găsi repere cât mai plauzibile care să marcheze schimbarea anotimpurilor, punctul indiscutabil de la care alunecarea dintr-un sezon în următorul este certă. Însă unul mai clar, mai puternic și mai unanim acceptat la nivel senzorial ca ciorba de miel, nu știu. Ea reprezintă trecătoarea prin care, iată, lași iarna în spate și te îndrepți cu totul înspre vară. Sau, poate, este pașaportul fără de care nu treci granița dintre primăvara rece și pri...
13 December, 2021
0 Comentariu
Dragii noștri prieteni,Ne pregătim să mutăm anul 2021, în integralitatea lui, în sertarul cu amintiri. Amintiri ce vor îmbogăți experiența și înțelepciunea pe care le strângem fiecare și împreună, ceea ce înseamnă fundația a mai mult decât existenței noastre materiale, fundație pe care să poată construi ușor, în armonie și cooperare, mereu tinerii, copiii noștri.Ei bine, povestea Obor21 este despre cooperare, despre bunătate și familie, despre întoarcerea la fundamente, la esențial, acolo unde î...
22 September, 2021
1 Comentariu
Cine consumă produse de la țară este un consumator model. Încurajează consumul local, responsabil, sustenabil, sănătos. Susține crescătorii locali de animale, producătorii de fructe și legume adevărate și ajută la conservarea unor tradiții locale vechi. Se iubește pe sine și își iubește familia, punând pe masă produse super proaspete, sănătoase, naturale, autentice și deosebit de gustoase. Respectă animalele crescute și hrănite natural în gospodării și pe pășuni. Contribuie la creșterea sustenab...
3 August, 2021
0 Comentariu
Dragii noștri prieteni,În timpul care a trecut de la ultima noastră postare, multe lucruri s-au întâmplat! Și toate din cele bune, că pe restul le-am tras deoparte și le-am disecat în scop științific: cu ajutorul lor extragem învățăminte, ne ajută să evoluăm. În esență, ne bucură să știm că eforturile noastre sunt apreciate și că peste bunătatea nativă, autentică, a produselor de sub blazonul Obor21, amestecurile, baițurile, tehnicile și tăieturile experimentate adaugă valoare, gust și, de ce nu...
23 April, 2021
0 Comentariu
Dragii noștri prieteni,În ultimele săptămâni am furnizat abonaților la  Newsletter câteva idei de gătit miel sau ied pe care noi, fondatorii Obor21 - oameni ca toți oamenii, le implementăm frecvent cu rezultate pe care le considerăm geniale. Și am hotărât că vom fi de folos unei comunități mai largi de iubitori de bun și bine dacă le grupăm și le urcăm aici, pe blog.Ne aplecăm asupra a ce poate fi pregătit din Pachetul de miel/ied pentru grătar și stufat. Sunt rețete simple, ușor de făcut, ...
8 April, 2021
0 Comentariu
Dragii noștri prieteni,Pregătirile pentru Paștele ortodox au început. Este încă neclar cum ne vom uni mesele cu ale restului familiei sau cu cele ale prietenilor, însă sigur vom pregăti cu toții bunătățile care marchează atât de pregnant această sărbătoare: ouă roșii, miel sau ied în toate felurile, cozonaci, pască… Hmmm și brânza proaspătă de oaie cu ceapă verde, icrele de știucă…Să nu lungim vorba, confirmăm că de ceva timp colegii noștri cutreieră cu mânecile suflecate dealurile dulci din zon...
8 March, 2021
0 Comentariu
Dragii noștri prieteni,Iată-ne împlinind un an. Un an alături de cei mai buni oameni din lume. Un an câți alți 10 la un loc. Un an intens. Un an al revelațiilor, al experiențelor, al concluziilor. Un an în care am realizat că mersul înainte nu este neapărat drept și că vremea de afară este potrivnică doar atunci când ești îmbrăcat inadecvat. A fost anul în care am înțeles de ce adesea drumul este mai important decât destinația și cât de grozav este să îl parcurgi alături de parteneri de înc...
14 January, 2021
0 Comentariu
Începem anul alături de voi. Dragi prieteni, la mulți ani sănătoși și fericiți! A început un nou an și, ca de fiecare dată, ne gândim să fie bun, în spiritul a ceea ce ne dorim. Dar fericirea și starea de bine sunt construcții emoționale delicate, care necesită determinare și chiar încăpățânare. Le clădim cu dragoste, încredere, echilibru și înțelepciune, în timp, împreună cu oamenii frumoși care ne înconjoară. Familia și prietenii noștri sunt întotdeauna „coautorii” clipelor de neuitat, al...
25 November, 2020
0 Comentariu
Am promis să întâmpinăm sărbătorile de iarnă cu optimism! Dragii noștri, vă mulțumim că ne sunteți alături în acest proiect minunat și, credeți-ne, acest lucru ne responsabilizează la maxim. Este important să reușim împreună! Pentru că Obor21 este un concept robust, cu sens economic, menit să aducă pe mesele orășenilor produse excepționale din carnea deosebită a animalelor crescute cu drag în gospodăriile țărănești. Iar țăranilor le acordă șansa veniturilor predictibile, fiscalizate - o fun...
15 November, 2020
0 Comentariu
E toamnă blândă în nordul Moldovei. Pare incredibil, dar în zona joasă încă nu a înghețat. Pe dealurile line ale Botoșaniului, către Prut, iarba zemoasă de toamnă face deliciul blândelor ierbivore. La fel și rămășițele de păp’șoi (porumb), răsărită (floarea soarelui), sfeclă și alte bunătăți de pe ogoarele nearate încă.  Cu alte cuvinte, văcuțele sunt tot libere pe pășune și prin împrejurimile satelor. Apoi se întorc la apus să rumege liniștite, la adăpost, în grajduri. Oile și caprele sunt...
9 October, 2020
0 Comentariu
Parcurgem vremuri neobișnuite. Plutește în aer incertitudinea, buimăceala și, cumva, simțim o undă de neliniște când ne gândim la venirea iernii. Poate nu ar trebui. Mulți dintre noi trebuie să recunoaștem că în primăvară nu a fost chiar rău în căldura căminului, alături de dragii noștri. Am cântat, am dansat, ne-am jucat, am stat la povești. Am făcut curățenie sau am demarat proiecte de amenajare a căsuței noastre. Am făcut… câte și mai câte lucruri. Împreună, dincolo de orele de job sau de șco...
26 August, 2020
0 Comentariu
“Oh, este excelent să ai puterea unui gigant, dar este tiranic să o folosești ca un uriaș.” William Shakespeare  Coloșii industriali au particularitățile lor pozitive, însă este un pericol real expansiunea lor nestăvilită, la fel și a cailor lor troieni din comerțul cu amănuntul: lanțurile de super și hipermarketuri. O contrapondere autohtonă viguroasă la abundența produselor alimentare standardizate, fără viață și personalitate, cu termene de valabilitate neverosimile, poate veni cel ...
6 July, 2020
0 Comentariu
Comunicatori, influenceri și echipe de marketing încearcă de ani buni să ne convingă că vita românească este tare, că oaia are miros și capra nu există. Culmea e că, în oarecare măsură, privit din perspectiva consumatorului urban obișnuit care are acces la carne prin cele câteva canale bătătorite, au dreptate: carnea ieftină este tare, oaia are miros și capra nu există.Paradoxul este că în același timp observi că exporturile de animale vii și de carcase de vită și capră sunt în creștere. Animale...
8 June, 2020
1 Comentariu
"Carnea voastră este extraordinară. Aveți și magazin?" - una dintre întrebările frecvente ce ni se adresează. La Obor21 ne dorim ca experiența clienților noștri să fie una facilă, neconsumatoare de resurse, și acolo unde e posibil, la prețuri cât mai mici.  Ne-am întrebat și noi -cum ar fi dacă am deschide un magazin gen măcelărie, dar răspunsul a venit simplu, de la sine:  și ce am pune în rafturi? Nimic, evident.  Fiindcă noi nu avem stoc și  nu vindem din stoc.Ca...
13 May, 2020
0 Comentariu
STOP! Nu mai congelați carnea pe care, cu efort, o aducem extrem de proaspătă!Suntem în prag de vară, iar căldurile ce va să vină ne determină să fim atenți la prospețimea cărnii. Așadar, este timpul să vorbim despre cum ne-am organizat încât să continuăm să livrăm carnea în maxim 72 de ore de la sacrificare. Promisiunea e garantată.Nu ar avea cum altfel atâta vreme cât, aceasta din urmă pornește chiar de la conceptul nostru de business.Noi, membrii fondatori ai comunității Obor21, mari iubitori...
24 April, 2020
1 Comentariu
Primul Paște la Obor21 și poate cel mai tare Paște din viața noastră! Dincolo de starea de urgență și de obligativitatea distanțării sociale, ceea ce-i conferă oricum o notă de unicitate, noi, echipa de la Obor21 am avut parte de cea mai intensă săptămână premergătoare ever. Ceea ce ne-a făcut să cădem răpuși de oboseală și să savurăm, în liniște și somn, cele 3 zile de Paște. Satisfăcuți pentru că am trimis corect 99% din colete, motivați să ajungem la 100%, ca de fiecare dată. Toate bune și...
2 April, 2020
0 Comentariu
Rasele de animale din gospodăriile țărănești nu sunt nicidecum pure. Sunt metis. Adică animale crescute și înmulțite pe imaș sau între deținători. Fără alt material genetic în afara sănătății și, cum zic țăranii, să fie bune de ceva. Bună de lapte, bună de carne sau frumoasă. Acest din urmă apelativ reprezintă combinația primelor două.Animalele din gospodăriile țărănești au grijă de silueta lor și parcurg câteva mii de pași pe zi. Le recunoști ca fiind acele vite încolonate dimineața și seara pr...
17 February, 2020
0 Comentariu
Istoria pământului românesc abundă de dovezi privind creșterea animalelor domestice, în mod continuu, din cele mai vechi timpuri. Dacii, spre exemplu, erau buni crescători de vite. De oi și capre ce să zic, orice copil a citit despre transhumanță. Comunitățile rurale au conservat tradițiile, fiind un bastion puternic în fața asaltului comunist care propovăduia colectivizarea drastică și industrializarea masivă a sectorului zootehnic.De fapt, acest proces fusese inițiat cu aproape o sută de ani m...
10 February, 2020
0 Comentariu
În epoca mâncării-tratament fasolea cu ciolan este un amestec iresponsabil de carbohidrat cu proteină. Pâinea impregnată cu gluten, inamicul numărul unu, este creată să te distrugă. Legumele sunt fibre și vitamine, trebuie înghițite după rețetă. Cu carnea se lucrează greu, sunt controverse și dezbateri. Avem dezlegare la a îngurgita doze homeopatice, în combinații atent studiate. Dinamica modificării opiniilor este ridicată, periodic se demonstrează că sunt greșite certitudinile astăzi. Ciclul î...
3 February, 2020
0 Comentariu
“Carnea de capră este bună. Carnea de capră este mai bună decât altă carne.” Comparația este frecvent pe buzele formatorilor de opinie în materie de nutriționism și comportament gastronomic. Se jură că este mai sănătoasă și enumeră ce conține - când e de bine, sau ce nu conține - dacă e de rău…Într-un grup de prieteni, prima oară am mâncat carne de capră gătită în Grecia. Eram în vacanță și ne doream să experimentăm gusturi și texturi noi. Iar la greci, ca și la noi de altfel, caprele sunt ...
29 January, 2020
0 Comentariu
Eram copil la școala generală. În primele zile din vacanța de vară am ajuns cu părinții la o mânăstire din Moldova. Până atunci nu-mi aduc aminte să fi simțit cenușiul perioadei, poate din faptul că nu existau culori, poate pentru că nu aveam comparație. Eram un mic om de oraș, fără rude la țară, care trăia în universul lui de beton cu prieteni gălăgioși și fotbaliști de parcare.Pentru mine lumea a căpătat culoare din clipa în care măicuțele au pus masa. Nimic deosebit, fără denumiri pompoase sa...